Frågesportens historia genom åren

När frågesportprogram av olika slag började inta den amerikanska TV-populärkulturen år 1950 blev det snabbt en tävling vare sig alla ville delta eller vara åskådare. Under dagtiden visades frågesportprogram som var lite enklare, med hemmafruar som målgrupp eftersom hemmafruar var mycket vanligare vid den tiden. Det var under den bästa sändningstiden som de programmen med högre vinnarsummor sändes. Programmet “Twenty One” var en av de finare frågesportprogrammen som sändes under bästa sändningstid. Detsamma gällde “The $64,000 Question”, som hade ett liknande tema som det nuvarande Postkodsmiljonären. Populariteten för alla frågesportprogram blev mindre under det sena 50-talet och flera av programmen var tvungna att ställas in.

En variant av frågesportspel som behöll sin popularitet var spel där en jury med en kändis skulle intervjua gäster i syfte att gissa fakta om dem. Det var en mycket a_68598254_1966wcwin2nnorlunda version av frågesportspel, då det inte längre handlade om allmänbildande frågor. De fortsatte att sändas i amerikansk TV till det sena 60-talet, då det togs bort. Anledningen till att det togs bort var på grund av att det uppfattades som en lågbudgetproduktion. Dock kom de tillbaka under 70-talet och sändes under dagtid. När de kom tillbaka var de oftast komedibaserade.

När det gäller just gameshows prioriterades de lågt av televisionsbolag och när en gameshow inte blev en succé inom tretton veckor skulle det ställas in. En del av inspelningarna blev förstörda fram tills 80-talet. Under 90-talet hade gameshows återigen blivit mycket populära och den brittiska gameshowen “Who Wants to Be a Millionaire?” började bli alltmer populär världen över.

I Sverige debuterade “Vem vet vad” i svensk radio, som hade ett syfte att allmänbilda folket, men idag finns det en lång rad med variationer av frågesportspel. Det huvudsakliga temat på de flesta är dock att underhålla tittarna, till skillnad från det ursprungliga syftet som var att det skulle vara lärorikt.