Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är ett populärt sällskaps- och frågespel och uppfanns av Chris Haney, John Haney och Scott Abbott år 1979, men den första utgåvan kom 1982. Frågorna i spelet är som de flesta frågespelen, vilket är allmänbildande. Deltagarna kan tävla för sig eller i lag. Spelarna flyttar runt med hjälp av en tärning på spelplanen. Frågorna som besvaras finns tryckta i särskilda frågekort.

Frågorna i spelet är indelade i sex kategorier, nämligen underhållning, naturvetenskap, kultur och litteratur, geografi, historia samt sport och fritid. På spelplanen finns sex stora rutor utplacerade med jämna mellanrum, en per frågekategori. De har också olika färger, där varje färg representerar en frågekategori. När spelaren har svarat rätt belönas den med en “tårtbit”, som är en spelpjäs som är bra att ha.

Varje spelare ska uppge det svar som står på frågekortets baksida och för att få rätt svar måste svaret stämma enligt det angivna svaret, även om ordvalet kanske inte stämmer exakt ihop med den angivna svaret. Svaret kan ibland bestå av två delar, en fetmarkerad del och en icke-markerad del. Detta kan då innebära att båda svaren är lika rätt.

Spelet har översatts till flera språk och har lanserats i flera upplagor. En del upplagor är särskilt inriktade till barn, med enklare frågor och vissa har ett tema som till exempel kan vara Star Wars.

3391610557_bda0d5143c_oNär det gäller den svenska upplagan av spelet kom den ut år 1984 under namnet Genus. Den är skriven och redigerad av Lars Göransson och Lars Johansson. De tidiga svenska upplagorna bestod mest av direktöversatta frågor från originalversionens språk. Distributörerna var fram till 1993 BRIO AB och efter det distribuerades det av Hasbro.

Under de åren när BRIO AB hanterade spelet blev det bolagets mest sålda produkt, trots att det introducerades som det dyraste sällskapsspelet som någonsin har sålts i Sverige. Det utsågs också till “Årets spel” år 1985.