Vad är en gameshow?

En gameshow är ett frågesportspel som går ut på att deltagare som kan vara kändisar, familjer eller TV-personligheter tävlar mot varandra genom att svara på frågor som kan vara allmänbildande eller gåtor som de ska lösa. Det går oftast ut på att vinna ett stort pris och sker oftast i underhållningssyfte. De kan vara radio-, TV- eller internetbaserade, men de brukar oftast vara som TV-shower för att underhålla familjer.

Den första gameshowen sändes via radio år 1938, där programledaren var Freddie Grisewood, men den amerikanska gameshowen “Truth or Consequences”, som ungefär är den amerikanska versionen av den svenska frågeleken “Sanning eller konka” var den första gameshowen som sändes via kommersiell TV.

Svenska versioner av gameshows har varit “Hål i väggen, “Doobidoo”, “På spåret” och “Så ska det låta”. Det som är gemensamt med de flesta gameshower är att de fungerar som fredagsunderhållning, då de oftast sänds på fredagar mellan 19:00 till 22:00. Tiderna är valda eftersom det är vid de tiderna som flest människor ser på TV i Sverige.

Doobidoo är ett musikinriktat underhållningsprogram där kändisar lyssnar på gamla utdrag ur SVT:s arkiv och ska gissa fram vilken låt eller signaturmelodi som frågas efter. Tävlingen har inte något särskilt pris. En annan liknande gameshow är “Så ska det låta”, som är baserad på det Irländska programmet The Lyrics Board. Varje deltagande lag ska ha ett piano och de tävlar i musikaliska improvisationer.

På spåret är en mycket klassisk svensk gameshow som är en frågesport och ett underhållningsprogram med tågtema. Det är ett frågesportspel som sänds på SVT på fredagar. Grundidén till spelet kommer från Lennart Andersson när han såg en timelapse-video som visade en tågresa mellan London och Brighton på en minut. Själva spelkonceptet utvecklades senare och blev gameshowen som idag kallas “På spåret”. Det är en av SVT:s största nöjesprogram med ett tittarrekord på 3,7 miljoner från mars år 1990.