Vad är ett frågesportspel?

En frågesport är ett spel där allmänbildande frågor ställs. Själva namnet frågesport lanserades av Aftonbladet den 15:e december år 1938 för ett frågesportliknande radiospel vid namn ”Vem vet vad?”, där Göran Knutsson bland annat var programledare. Innan namnet lanserades hette frågesporttävlingar ”allmänbildningstävling”.

Idag är frågesporttävlingar mycket populära och det finns flera olika varianter av dem. En del frågesporttävlingar baseras på att det ska vara underhållande genom att temat till exempel kan vara familjer, kändisar eller barn som tävlar för ett pris. Andra frågesportspel går ut på att en utlottad person ska besvara Jeopardy_game_boardfrågor inom allmänbildning i syfte att kunna vinna stora summor pengar. Exempel på ett sådant frågesportspel är TV4:s Postkodsmiljonären. Postkodsmiljonären är baserat på det engelska TV-programmet “Who Wants To Be A Millionaire?”. Det finns hundratals versioner av den och nästan varje land har en egen version, men det följer samma grundtanke som är att en utlottad person ska tävla om att vinna stora summor pengar genom att besvara allmänbildande frågor.

Förutom TV-program finns frågesporter numera som mobilspel, sällskapsspel och ibland utbildande spel som används av skolor. Exempel på utbildande spel är Kahoot, som är ett lärorikt webbaserat spel med många olika ämnen att välja på. När det gäller mobilspelen finns det flera av dem. I Sverige är Quizkampen ett populärt mobilspel inom frågesport och går ut på att man utmanar vänner, bekanta eller främlingar på en frågesportrunda. Det går dock inte på att vinna några priser, utan den fungerar endast i ett underhållningssyfte, precis som många andra frågesportspel till mobil.

Det har genom åren också blivit mycket populärt att just barn deltar i TV-frågesportspel. Bland dem finns “Smartare än en femteklassare” och “Vi i femman”. Vi i femman går ut på att eleverna som deltar ska komma från en femteklass och de ska möta andra femteklassare i olika tävlingsrundor. De ställs allmänbildande frågor och klassen som får flest rätt vinner.