Vad är Jeopardy?

Jeopardy är ett frågesportspel som ursprungligen kommer från USA, men som finns i många varianter i flera länder. Det premiärvisades på amerikansk TV år 1964 den 30:e mars. Skaparen av showen är Merv Griffin, som också äger en talkshow.

Det som utmärker Jeopardy är att programledaren ställer svaren och de tävlande ställer frågorna till svaren, vilket är annorlunda från de andra frågesportspelen, där frågorna presenteras först och deltagarna ska svara på frågorna. Själva namnet Jeopardy kommer från engelskans “to jeopardize”, vilket ungefär betyder att sätta på spel, riskera eller satsa. Man kan då undra vad det har med själva spelet att göra och anledningen är att spelarna har möjlighet att satsa alla sina pengar i finalen på en fråga och när de frågar rätt dubblas vinnarpriset.

Som tidigare nämnt finns Jeopardy i flera versioner och den svenska versionen började sändas av TV4 år 1991 den 13:e september. Fram tills 2005 var skådespelaren Magnus Härenstam programledare och ljudtekniker, Stefan Brag den röst som presenterade de tävlande samt priserna och kategorierna i spelpanelen. Programledaren Magnus Härenstam blev också noterad i Guiness Rekordbok 2001 som “Längsta frågesportledaren i svensk TV”, eftersom att han hade lett 1 652 avsnitt av programmet. Senare under Januari 2014 hade MTG meddelat att de hade köpt in 80 avsnitt av programmet. Programmet började då sändas under hösten 2014 och vinstmöjligheterna hade ökat rejält, där de redan vid första omgången blev 200, 400, 600, 800 och 1000.

Kelly_MiyaharaEn webbversion av Jeopardy lanserades på spelsidan “Blip.se”, men lades ner 2010-2011. 2004 kom Jeopardy som sällskapsspel på svenska och år 2006 fanns Jeopardylotten som var i form av en skraplott. Dragningen av lotten skedde i TV-programmet och anordnades av Folkspel.

När det gäller spelets regler är det så att i varje omgång ställs personen som vann den förra omgången mot två utmanare och en spelpanel med fem frågor med olika svårighetsgrader. Det finns sex kategorier och med svårare frågor ökar priset.