Vi i femman

Vi i femman är ett frågesportprogram där deltagarna är femteklassare från hela landet. Det första avsnittet sändes i radio år 1963 och i TV år 1970. Efter de första sändningarna har det engagerat femteklassare landet runt och det är ungefär cirka 75 procent av Sveriges femteklassare som deltar i tävlingen. Det uppgår till ungefär 70 000 elever i 4 000 klasser på cirka 2 500 skolor runt om i landet.

3101937_2048_1152Tävlingen pågår i ungefär ett halvår och börjar med att femteklassare deltar i ett uttagstest. Går de vidare möter de andra klasser och tävlar om att kunna gå vidare i tävlingen. Klasserna som går vidare är de bästa 200 klasserna, som sedan fortsätter tävlandet på de lokala radiokanalerna, det vill säga Sveriges Radios 25 lokala P4-kanaler. De fyra klasserna som går vidare får chansen att tävla i semifinalerna och finalen i Barnkanalen. Kraven för att man ska kunna delta är att man minst måste ha fyllt eller ska fylla 11 år och gå i en femteklass. Det har till och med hänt att ett lag har diskvalificerats på grund av att en av lagmedlemmarna var yngre än resten av de resterande medlemmarna. Dock skedde det under år 1995 till 1996, men efter det uppgav tävlingsledningen att åldersregeln skulle tas bort.

Signaturmelodin till Vi i femman är “A Swingin’ Safari”, som komponerades av Bert Kaempfert. Exakt samma signaturmelodi användes till det amerikanska programmet Match Game.

Fram till 1984 sändes alla programmen i direktsändning. Därefter var alla avsnitt förinspelade förutom finalen. Finalen hade som tradition att sändas direkt från stora scenen i Liseberg, men efter att den dåvarande programledaren Berndt Friberg lämnade programmet blev temat i programmet olika där finalen ibland har varit förinspelad.

År 2010 tog Sveriges radio en större roll i tävlingen, då de förutom att endast sända de lokala grundomgångarna sände även kvartsfinalerna och semifinalerna i slutspelet.